Traditional, aparitia acestor dinti se realizeaza in intervalul 18-25 ani, varsta care se asociaza cu detasarea individului de “cuib” , atingerea maturitatii si obtinerea independentei sociale.
Aproximativ 20-25% dintre noi nu prezinta muguri ai maselelor de minte, acestea fiind considerate reminiscente ale evolutiei filogenetice a rasei umane, alaturi de alte parti sau functii ale corpului care pe masura evolutiei au devenit practic inutile.(apendicele, muschiul urechii externe, organul vomeronazal al lui Jacobson sau a treia pleoapa-plica semilunaris).
In cazul in care acesti muguri exista, putem fi in situatia in care molarii de minte erup, partial sau total sau raman inclusi in os.
Exista situatia fericita in care acesti molari au un ax de eruptie favorabil si suficient spatiu pe arcada; in acest caz ei erup la fel ca oricare dinte.
In cazul in care spatiul este insuficient sau axul de eruptie este nefavorabil, acesti molari pot sa erupa partial, zona de eruptie fiind foarte frecvent sursa unor dureri greu de explicat sau localizat de catre pacient. Acest fenomen se cheama pericoronarita, care poate sa fie simpla, congestiva, in prima faza, putand sa evolueze, netratata, in faza purulenta, cu posibilitatea dezvoltarii unui abces in spatiile anatomice vecine, situatie foarte neplacuta si extrem de periculoasa pentru pacient, care necesita interventie de specialitate de urgenta.
Prin pozitionarea nefavorabila molarul de minte poate sa provoace inghesuiri ale celorlalti dinti sau carierea radacinilor dintilor vecini pe care se sprijina.
In cazul in care molarii de minte nu au posibilitatea sa erupa, ei raman inclusi in os fara a prezenta o simptomatologie specifica (incluzie asimptomatica) sau, in timp, pot dezvolta chisturi sau tumori intraosoase.
Daca pana la varsta de 25 ani nu au aparut semne ale eruptiei molarilor de minte, va recomandam o examinare radiologica si un consult stomatologic in urma caruia veti fi lamuriti in care situatie va aflati.
Decizia terapeutica este una specifica fiecarui pacient, in functie de situatiile de mai sus dar, in general, daca molarii nu se afla in situatia fericita de a erupe complet si a contribui la masticatie, ei neavand nici un rol, se recomanda a fi extrasi pentru a preveni complicatii ulterioare.
Totusi, stiinta viitorului se pare ca va da o noua importanta acestor dinti, fapt sustinut de urmatorul text, preluat de pe www.descopera.ro
“Din deranjanta si inutila, maseaua de minte va fi considerata intr-o zi utila si pretioasa. Potrivit cercetatorilor de la National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (Japonia), al treilea molar ar putea deveni o importanta rezerva de celule stem, de pastrat in caz de necesitate.
In cadrul studiului lor, cercetatorii japonezi au studiat asa-numitele celule stem “induse”, cunoscute sub sigla IPS (Induced stem cell). Acestea sunt celule deja specializate, dar “reprogramate” in laborator la starea stem prin intermediul activarii a patru gene specifice. Cu ajutorul IPS, care se comporta la fel ca celulele stem embrionale, ar fi posibila, cel putin teoretic, tratarea pacientilor cu celule provenite din propriile tesuturi.
Sursa: Galileo“
Va multumim ca ne sunteti aproape si asteptam cu interes postarile dumneavoastra pe aceasta tema!
Dr.Adrian Dragomir
Medic specialist chirurgie orala si maxilo-faciala
Clinica ADADENT
Cluj-Napoca