Dragi pacienți,
Echipa ADADENT dorește să vină în ajutorul dumneavoastră cu informații despre diferite probleme stomatologice.
Săptămâna trecută, pe contul de Facebook al Clinicii ADADENT a fost postat un articol despre problemele care apar în perioada dentiției temporare. Acesta s-a bucurat de o părere favorabilă din partea dumneavoastră, ceea ce ne motivează să continuăm.
Regula acestui proiect este următoarea:
Echipa Adadent postează un articol pe un anumit subiect la începutul săptămânii. Dacă doriți să adresați întrebări sau să completați acest material fie cu informații, fie cu relatări ale unor experiențe personale, vă stăm la dispoziție pe contul de Facebook sau direct pe site-ul Clinicii ADADENT , www.adadent.ro prin formularul de contact. Cele mai relevante postări vor fi răsplătite prin mici cadouri oferite de clinica noastră.
Subiectul acestei săptămâni este patologia molarilor de minte.
Tradițional, apariția acestor dinți apare la vârsta de 18-25 ani, vârstă care este asociată cu detașarea individului de „cuib” și căpătarea independenței sociale și a maturității.
Aproximativ 20-25% dintre noi nu prezintă muguri ai măselelor de minte, acestea fiind considerate reminiscențe ale evoluției filogenetice a rasei umane, alături de alte părți sau funcții ale corpului care pe măsura evoluției au devenit practic inutile (apendicele, mușchiul urechii externe, organul vomeronazal al lui Jacobson sau a treia pleoapă-plica semilunaris).
În cazul în care acești muguri există, putem fi în situația în care molarii de minte erup, parțial sau total sau rămân incluși în os.
Există situația fericită în care acești molari au un ax de erupție favorabil și suficient spațiu pe arcadă. În acest caz, ei erup la fel ca oricare alt dinte.
În cazul în care spațiul este insuficient sau axul de erupție este nefavorabil, acești molari pot erupe parțial, zona de erupție fiind foarte frecvent sursa unor dureri uneori greu de explicat sau localizat de către pacient. Acest fenomen se numește în termeni medicali pericoronarită, care poate fi simplă, congestivă, în primă fază, și apoi să evolueze, netratată, în fază purulentă, cu posibilitatea dezvoltării unui abces în spațiile anatomice vecine, situație foarte neplăcută și extrem de periculoasă pentru pacient, care necesită intervenție de specialitate de urgență.
Printr-o poziționare defavorabilă, molarul de minte poate să provoace înghesuiri ale celorlalți dinți sau carierea rădăcinilor dinților vecini pe care se sprijină.
În cazul în care molarii de minte nu au posibilitatea să erupă, ei rămân incluși în os fără a prezenta o simptomatologie specifică (incluzie asimptomatică) sau, în timp, pot chiar dezvolta chisturi sau tumori intraosoase.
Dacă până la vârsta de 25 ani nu au apărut semne ale erupției molarilor de minte, vă recomandăm o examinare radiologică și un consult stomatologic în urma căruia veți fi lămuriți în care situație vă aflați.
Decizia terapeutică este una specifică fiecărui pacient, în funcție de situațiile de mai sus dar, în general, dacă molarii nu se află în situația fericită de a erupe complet și a contribui la masticație, ei neavând nici un rol, se recomandă a fi extrași pentru a preveni complicații ulterioare.
Totuși, știința viitorului se pare că va da o nouă importanță acestor dinți, fapt susținut și de următorul text, preluat de pe www.descopera.ro
Din deranjantă și inutilă, măseaua de minte va fi considerată într-o zi utilă și prețioasă. Potrivit cercetătorilor de la National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (Japonia), al treilea molar ar putea deveni o importantă rezervă de celule stem, de păstrat în caz de necesitate.
În cadrul studiului lor, cercetătorii japonezi au studiat așa-numitele celule stem „induse”, cunoscute sub sigla IPS (Induced stem cell). Acestea sunt celule deja specializate, dar „reprogramate” în laborator la starea stem prin intermediul activării a patru gene specifice. Cu ajutorul IPS, care se comportă la fel ca celulele stem embrionale, ar fi posibilă, cel puțin teoretic, tratarea pacienților cu celule provenite din propriile țesuturi.
Vă mulțumim că ne sunteți aproape și așteptăm cu interes postările dumneavoastră pe această temă!
Dr.Adrian Dragomir
Medic specialist chirurgie orala și maxilo-facială
Clinica ADADENT
Cluj-Napoca