Informatii Tratamente
OBTURATIA (PLOMBA)
In momentul in care un dinte se cariaza este necesar sa apelati la un medic stomatolog pentru a-l obtura (plomba) si in acest mod sa preveniti degradarea suplimentara a dintelui si sa intariti structura dentara restanta. La ora actuala descoperirile stomatologiei moderne fac ca aceasta manopera terapeutica sa fie mult mai confortabila pentru pacient si materialele utilizate mult mai rezistente, estetice si biocompatibile.Obturatiile fizionomice se realizeaza cu materiale compozite fotopolimerizabile si se efectueaza in cabinet stomatologic. Prin adeziune se aplica o rasina speciala fotopolimerizabila de aceeasi nuanta cu restul dintelui natural in cazurile de dinti fracturati, cariati, ingalbeniti sau innegriti. Rasina se modeleaza conform formei dintelui natural, se adapteaza si se lustruieste, rezultand astfel un rezultat estetic excelent.
Obturatiile de compozit (de culoarea dintelui)
Rasinile compozite reprezinta alternativa la restaurarile clasice din amalgam. Obturatiile de culoarea dintelui sunt cunoscute ca obturatii de compozit iar materialul este in esenta un material plastic cu microumplutura de particule de sticla. Aceste obturatii sunt durabile si mult mai estetice decat cele de amalgam. Daca aveti carii, obturatii vechi cazute sau sparte, obturatii de amalgam sau chiar fracturi dentare ar trebui sa apelati la un medic dentist pentru a va rezolva problemele. Obturatiile de amalgam pot fi cu usurinta indepartate si inlocuite cu mult mai esteticele obturatii compozite. Cercetarile arata ca obturatiile compozite corecte chiar intaresc dintele si il protejeaza de carii.
TRATAMENTUL DE CANAL
In practica stomatologica cel mai frecvent se foloseste termenul general de tratament de canal sau extirpare de nerv.
Cauze care pot duce la terapia asupra canalelor radiculare:
- carii severe care au evoluat mult in timp, ducand la infectarea si necrozarea nervului, cu efecte negative asupra tesutului osos si jurul dintelui, care se pot manifesta prin abcese;
- carii profunde tratate, care totusi determina sensibilitatea dintelui la cald si la rece;
- fracturi accidentale ale dintilor care duc la deschiderea camerei pulpare cu afectare a nervului.
Cel mai frecvent, dintii cu carii semnificative sau infectii, pot fi salvati prin tratamente endodontice (de canal, asupra radacinii) urmate de refacerea dintelui prin obturatii sau coroane, extractia fiind o ultima solutie la care ar trebui sa apelam.
Pierderea unui dinte poate in timp determina afectarea altor dinti. Salvarea unui dinte inseamna mentinerea acelui spatiu. El tine ceilalti dinti pe loc impiedicandu-i sa se incline sau sa se miste si elimina necesitatea unui implant dentar sau a unei punti. Toate celelalte manopere de refacere dupa extractie costa efectiv mult mai mult si odata un dinte pierdut, este un dinte pierdut definitiv.
IMPLANTUL DENTAR
Un implant tipic consta dintr-un surub de titaniu (care seamana cu o radacina dentara) care are o suprafata inasprita (rugoasa) sau neteda. In prezent, majoritatea implanturilor sunt realizate din aliaj Ti6AlV4 si sunt tratate prin pulverizare cu plasma, decapare sau sablare pentru a creste zona de suprafata si astfel potentialul de integrare a implantului.
LUCRARI PROTETICE FIXE
In situatia in care caria a distrus o mare parte din dinte, acesta nu mai poate fi refacut printr-o simpla obturatie coronara (plomba). Peretii restanti sunt prea subtiri pentru a putea suporta presiunea care se exercita asupra dintelui in timpul masticatiei si se pot fractura. De aceea este necesara protectia peretilor sanatosi, prin acoperirea lor cu o coroana dentara.
Daca dintele nu mai poate fi salvat si este extras, pentru pastrarea echilibrului ocluzal ,o masticatie corecta si mentinerea starii de sanatate oro-dentara, spatiul edentat trebuie sa fie completat. In medicina dentara , pierderea unui dinte se trateaza prin inlocuirea acestuia cu o lucrare protetica – punte dentara, folosindu-se ca stalpi dintii vecini zonei edentate, sau folosind un implant dentar. In eventualitatea in care,din diverse motive nu este posibila efectuarea unui implant si implicit ulterior o punte pe implante, solutia ramane o lucrare conjuncta (fixa) pe dintii naturali . Aceste proteze fixe pot fi: punti sau coroane dentare.
Coroanele si puntile dentare sunt lucrari protetice fixe (cimentate). Daca pacientul pierde un numar mare de dinti, se confectioneaza o proteza dentara care trebuie indepartata zilnic, pentru igienizare (lucrare protetica mobila).
Spre deosebire de dispozitivele mobile, ca protezele, pe care le veti scoate şi curăţa zilnic, coroanele şi punţile dentare sunt cimentate definitiv pe dinţii naturali existenţi si vor fi igienizate prin periajul dentar obisnuit.
Coroana dentară foloseşte la învelirea completă a unui dinte deteriorat. Pe lângă susţinerea dintelui, coroana are şi rol estetic, de corectare a formei sau alinierii dintelui. Coroana dentară se poate ataşa si la un implant dentar, dându-i forma şi structura funcţională a unui dinte natural. Culoarea coroanelor din compozit şi ceramică poate fi aleasă pentru a se potrivi culorii dinţilor naturali. Coroanele se pot confecţiona şi din alte materiale: răşini acrilice, aliaje metalice şi din aur. Datorită rezistenţei şi aspectului estetic, se folosesc frecvent coroanele din ceramica (porţelan) ce acoperă un suport metalic (metalo-ceramice).
Lucrarile protetice pe schelet de zirconiu reprezinta alegerea cea mai frecventa a pacientilor preocupati de un rezultat estetic de exceptie.Aceste lucrari ofera un rezultat estetic foarte apropiat de aspectul natural al dintilor datorita lipsei stratului de metal in compozitia lucrarii. Fiind un element mineral, zirconiul este mult mai bine tolerat de organism, cazurile de inflamatii gingivale fiind mult mai rar intalnite decat in cazul lucrarilor pe suport metalic.De asemenea reprezinta solutia optima de tratament pentru pacientii alergici la aliajele metalice.
Puntea dentară tratează edentaţia (lipsa unuia sau a mai multor dinţi). Breşele edentate, formate prin căderea dinţilor, creează o tendinţă de rotaţie sau de migrare a dinţilor rămaşi spre spaţiul liber, rezultând o ocluzie anormală. Dezechilibrul cauzat de lipsa dinţilor poate evolua către afecţiuni gingivale şi disfuncţia articulaţiei temporomandibulare (ATM) , precum si catre afectiuni generale- gastrice sau intestinale.
Punţile dentare sunt în general folosite pentru suplinirea functiilor unuia sau mai multor dinţi lipsă. Acestea acoperă breşa edentată creată de pierderea dinţilor. Punţile se cimentează pe dinţii naturali sau implanturi. Ca şi coroanele, punţile sunt lucrate din diverse materiale. Medicul dentist vă va ajuta să alegeţi materialul, în funcţie de locul edentaţiei, de funcţia dinţilor înlocuiţi, de aspectul estetic şi de costurile implicate. Culoarea punţilor din compozit sau ceramică poate fi aleasă pentru a se potrivi culorii dinţilor naturali.
Înainte de confecţionarea unei coroane sau punţi, dintele se va trata endodontic (acolo unde este cazul) si se va şlefui pentru ca lucrarea protetică să se potrivească. După şlefuire, medicul dentist va lua amprenta dinţilor. Dacă se utilizează porţelanul (ceramica dentara), dentistul va alege nuanţa potrivită a coroanei sau punţii în funcţie de culoarea dinţilor naturali.
Pe baza amprentei, coroana sau puntea se confecţionează in cadrul laboratorului dentar, din materialul specificat de catre medicul dentist. Până ce va fi gata coroana sau puntea definitivă, dentistul vă va monta una temporară, pentru a acoperi dintele deja pregătit. După aceea, coroana/puntea temporară va fi înlocuită cu cea definitivă, care se cimentează pe dintele sau dinţii pregătiţi.
LUCRAREA PROTETICA MOBILIZABILA (proteza dentara)
Protezele dentare sint lucrari protetice mobile totale sau partiale, efectuate pentru suplinirea functiilor dintilor lipsa.Acestea sunt confectionate dintr-o placa mobila pe care sunt atasati dintii. Placa se poate face din material roz asemanatoare cu a gingiilor sau din material transparent.
Cu toate ca nu pot da aceeasi senzatie ca dintii naturali, si necesita un timp de acomodare, cele mai recente tipuri de proteze sint mult mai estetice si mai confortabile decit inainte. Exista doua tipuri de proteze dentare: totale si partiale. Medicul dentist va va ajuta sa alegeti tipul care vi se potriveste, in functie de numarul de dinti care trebuie inlocuiti si de costurile implicate.
Printr-o profilaxie stomatologica precara, dar si din cauza unor parametri personali fiziologici (de exemplu, afectiuni parodontale) poate aparea edentatia partiala sau totala – adica lipsa dintilor. Edentatia totala sau partiala implica o problematica elaborata cu implicatii in viata sociala, asupra alimentatiei (nu se pot consuma anumite alimente) si asupra fizionomiei persoanei (buzele se subtiaza, obrajii „cad”, se accentueaza santul dintre maxilare, scade elasticitatea cutanata). Renuntarea la alimentele greu de mestecat (fibre, carne, anumite fructe) din cauza lipsei dintilor si preferinta pentru alimente bogate caloric (dulciuri, glucide) poate duce la grave dezechilibre minerale si la scaderea imunitatii. De asemenea, trebuie stiut ca dezechilibrele fosfo-calcice frecvent intilnite la persoanele de virsta a treia pot duce la aparitia osteoporozei care, impreuna cu scaderea tonicitatii musculaturii, ingreuneaza reusita tratamentelor protetice.
Bineinteles, multi dintre pacienti se intreaba de ce au nevoie de o proteza. Aceasta are, in primul rind, rolul de a inlocui dantura naturala pentru ca pacientul sa aiba din nou o viata normala. De asemenea, va ajuta sa ascundeti in societate faptul ca ati ramas fara dantura. In plus, proteza protejeaza maxilarul de deformari si malformatii, mentine structura faciala. Pe linga protezele totale, care se folosesc atunci cind dentitia naturala a disparut in totalitate, mai exista si protezele partiale – care difera datorita materialelor din compozitie si a caracteristicilor tehnice.
Protezele sunt confectionate dintr-un suport flexiplast / acrilic de culoarea gingiilor, care se fixeaza pe gingii. Baza protezei superioare acopera palatul (cerul gurii), iar cea a protezei inferioare are forma de potcoava pentru a nu stanjeni limba. Protezele sint executate la comanda de catre un laborator dentar, pe baza amprentei individuale. Medicul dentist va determina care dintre cele 3 tipuri de proteze prezentate mai jos vi se potriveste cel mai bine.
Proteza totala conventionala: o proteza totala conventionala este montata dupa extractia tuturor dintilor si vindecarea tesuturilor. Prima amprenta pentru proteza se poate lua la 5-7 zile de la extractie.
Proteza totala imediata: o proteza totala imediata se insera imediat dupa extractia dintilor (dupa ce medicul dentist a luat amprentele si a facut mulajul maxilarelor la o vizita anterioara). Avantajul protezei imediate este ca nu va lasa un timp indelungat fara dantura, insa dezavantajul este ca trebuie recaptusita la citeva luni dupa insertie. Aceasta din cauza ca osul se remodeleaza pe masura ce se vindeca, iar proteza isi pierde stabilitatea.
Proteza partiala: poate fi acrilica (se sprijina pe dintii vecini cu crosete metalice ), injectata (flexibila) ,aceasta se sprijina pe dintii vecini prin crosete elastice,de culoarea dintelui-este mult mai estetica, sau scheletata- se sprijina pe un cadru metalic atasat la dintii naturali ramasi. Uneori este necesara restaurarea coronara a dintilor naturali restanti pentru a servi ca sprijin pentru proteza. Protezele partiale constituie o alternativa mobila a puntilor dentare, insa din pacate exista uneori situatia cand singura solutie de protezare a unui pacient ramane proteza totala.
Proteza totala cu sprijin pe implante (overdenture):
Este solutia cea mai buna de rezolvare a lipsei totale a dintilor la pacientii cu o stare generala de sanatate corespunzatoare.Aceasta proteza ofera o stabilitate si o functionalitate mult superioara protezei totale clasice. Este nevoie de insertia de implanturi dentare acestea avand rol de sprijin pentru proteza totala.Reprezinta o solutie deosebit de eleganta a lipsei totale a dintilor, oferind un confort masticatoriu si un rezultat estetic deosebit.
TRATAMENTUL ORTODONTIC
Tratamentul ortodontic reprezinta o modalitate de a indrepta sau a deplasa dintii, pentru a imbunatati aspectul si functionalitatea dintilor. Poate, de asemenea, sa aiba efecte asupra sanatatii dintilor, a gingiilor si a articulatiilor maxilarelor pe termen lung, prin distribuirea presiunii muscaturii pe toata suprafata dintilor.
Multi oameni au dintii inghesuiti sau malpozitionati. Tratamentul ortodontic va indrepta dintii sau ii va muta intr-o pozitie mai buna. Acest lucru nu imbunatateste numai aspectul fizic al dintilor, ci si muscatura, facilitand si curatarea acestora. Exista pacienti in cazul carora dintii din fata, de sus, pot iesi in evidenta in mod neplacut. Este posibil ca acesti dinti proeminenti sa fie deteriorati, insa tratamentul ortodontic ii poate aduce pe linia initialaTratamentul ortodontic corecteaza aceste disfunctionalitati. Atunci cand dintii nu se intalnesc in mod corespunzator, e afectata musculatura fetei, cauzand probleme articulatiilor maxilarelor si uneori determinand dureri de cap. Tratamentul ortodontic va poate ajuta sa muscati mult mai bine si sa reduceti presiunea exercitata asupra maxilarelor.
In general, tratamentul ortodontic da rezultatele cele mai bune in cazul copiilor, insa si adultii pot face un astfel de tratament – numarul acestora fiind din ce in ce mai mare. Indiferent de varsta este foarte important sa aveti numarul corespunzator de dinti. In cazul copiilor poate fi necesar sa asteptati cresterea unui numar suficient de dinti, inainte de inceperea tratamentului.
Cel mai important lucru este sa beneficiati de o consultatie integrala. Aceasta implica un control al dintilor dumneavoastra, o radiografie a lor si realizarea unui model de studiu (mulaj) al dintilor. Dupa aceea, dentistul va va expune posibilele tratamente. Odata ce sunteti sigur ca doriti sa continuati, tratamentul va incepe indata ce veti avea un numar suficient de dinti permanenti.
De obicei, dintii trebuie ghidati mai exact decat ar putea fi in cazul folosirii unui aparat detasabil. In aceste cazuri se utilizeaza aparatele fixe. Acestea au benzi si sarmulite lipite temporar pe dinti. Un fir flexibil uneste sarmulitele si permite miscarea dintilor. Intrucat este imposibil ca pacientul sa isi scoata aparatul, acesta poarta numele de aparat fix.
Lungimea tratamentului depinde de gravitatea problemei, si poate dura intre cateva luni si cativa ani. Majoritatea oamenilor pot fi tratati in circa doi ani.
Cand tratamentul ia sfarsit dintii au nevoie sa fie sustinuti in pozitia finala pentru o anumita perioada. Aceasta se numeste perioada de retentie, iar dispozitivele care mentin dintii se numesc aparate de mentinere. Aceste aparate mentin dintii in pozitie fixa, in timp ce gingiile si oasele inconjuratoare se stabilizeaza. Aparatele de mentinere pot fi detasabile sau fixe, in functie de problema initiala.
Aparatele ortodontice trebuie ajustate la fiecare 4-6 saptamani. Ortodontistul dumneavoastra va va spune cat de des trebuie ajustat aparatul.
Succesul depinde de colaborarea dintre abilitatile dentistului si entuziasmul si suportul pe care pacientul si parintii sai (in cazul copiilor) le manifesta. Este important sa veniti la consultatie in mod regulat si sa urmati sfaturile dentistului. Succesul tratamentului depinde si de implicarea pacientului. In cazul copiilor este important ca si acestia sa fie la fel de motivati ca si parintii.
Sistemul dentar de albire “SIGNAL Professional White Now”
Albire profesionala cu lampa Signal Professional White Now Easy Lamp
Signal Professional White Now Easy Lamp este un echipament destinat unui un mod profesional pentru albirea dintilor dotata cu 12 LED-uri (diode electro liminescente) ce garanteaza emiterea de lumina rece, dar totusi pentru a albi 10 sau mai multi dinti intr-un singur pas de albire. Aceasta poate fi utilizata cu orice sistem de albire dentar, bazat pe Peroxid de Hidrogen sau Carbamid.
Studiile clinice arata ca albirea dintilor sub supravegherea unui specialist este sigura. Mai mult, multi dentisti considera albirea dintilor in cabinet cea mai sigura procedura cosmetica dentara.
In ziua de astazi, nimeni nu dispune de timp si rabdare suficienta – toata lumea isi doreste rezultatele cele mai bune, intr-un timp cat mai scurt, la un pret corect.
Durata tratamentului de albire este una foarte mica. Pana la 12 nuante (pe cheia VITA) obtinute in numai 30 de minute de tratament in cabinet. Se realizeaza 3-4 sedinte consecutive a cate 8 minute (peroxidul de hidrogen concentratie 38% este activ maxim 8 minute).
STOMATOLOGIE PEDIATRICA
Fie ca este vorba de prevenirea aparitiei cariei dentare prin tratamente specifice (sigilari, fluorizari), fie ca suntem nevoiti sa tratam un dinte deja afectat, echipa noastra foloseste tehnici si instrumentar adaptate copiilor pentru ca disconfortul creat de vizita in clinica noastra sa fie minim.